Omlet je jelo koje se sastoji od jaja koja se umute i zatim ispeku u tiganju. Iako precizan datum nastanka omleta nije poznat, ovakvi recepti postoje već vekovima. Omleti su popularni u mnogim kuhinjama širom sveta.
Prvi zapisi o sličnim jelima koji podsećaju na omlete potiču iz antičkog Rima i Grčke. Rimski kuvar Apicije u 4. veku napisao je recepte za jela slična omletima. Slična jela sa jajima pripremala su se i u Kini u drevnim vremenima.
Dakle, iako ne možemo precizno odrediti tačan datum nastanka omleta to je jelo koje se razvijalo tokom vekova i postalo deo mnogih kulinarskih tradicija širom sveta. Nažalost, nema očuvanih originalnih zapisa iz antičkog Rima ili Grčke koji bi sadržavali precizne recepte za omlet. Drevni spisi iz tog vremena često su nepotpuni ili nedostupni, a detaljni recepti nisu bili toliko zabeleženi kao danas.
Omleti su popularni u mnogim kuhinjama širom sveta!
Ono što znamo o tim vremenima i pripremi hrane, bazira se na raznim arheološkim nalazima, književnim delima i spisima koje su ostavili stari pisci. Na primer u kuvanju u antičkom Rimu koristila su se jaja, ali se nisu čuvali precizni recepti kao što to činimo danas. Neki od pisaca tog doba poput Apicija, pominju pripremu jela sličnih omletima, ali ti spisi često nisu dovoljno detaljni da bi se stvorila jasna slika o tome kako su ta jela tačno pripremana.
Dakle, iako znamo da su se jela sa jajima pripremala u antičkom Rimu i Grčkoj, precizni recepti iz tog vremena nisu sačuvani do danas. Omleti su se razvijali i menjali tokom vekova, a detaljniji recepti postali su dostupni u kasnijim kulinarskim spisima i knjigama.
Naziv “Omelette” potiče iz francuskog jezika i to je naziv za jelo koje se priprema od umućenih jaja i različitih dodataka kao što su sir, povrće, meso ili začini. Francuska je poznata po svojoj bogatoj kulinarskoj tradiciji i Omelette je samo jedno od mnogih jela koje je steklo svetsku popularnost.
Francuska kuhinja ima različite varijacije omleta, uključujući klasičan omlet sa sirom (Omelette au fromage), omlet sa pečurkama (Omelette aux champignons) i mnoge druge. Omelette je popularan širom sveta i svaka kuhinja ima svoje jedinstvene verzije ovog jela.
Francuska kuhinja ima bogatu tradiciju pripreme omleta i različite varijacije ovog jela se mogu naći širom ove velike zemlje.
Evo nekoliko poznatih varijacija omleta u francuskoj kuhinji:
Omlet sa sirom (fra. Omelette au Fromage)
Ovaj klasičan omlet jednostavno se priprema sa sitno seckanim sirom, najčešće Gruyereom ili Ementalerom. Sir se stavlja u umućena jaja i zatim se omlet peče dok ne postane kremast i sir se istopi.
Omlet sa pečurkama (fra. Omelette aux Champignons)
Ovaj omlet se priprema sa seckanim pečurkama, obično šampinjonima, koji se prethodno proprže pre nego što se dodaju umućenim jajima. Ponekad se dodaju i začini poput peršuna i belog luka.
Omlet sa začinskim biljem (fra. Omelette aux Herbes)
Ovaj omlet je aromatizovan svežim začinskim biljem kao što su peršun, estragon i vlašac. Začinsko bilje se dodaje umućenim jajima pre pečenja.
Omlet sa finim začinskim biljem (fra. Omelette aux Fines Herbes)
Ova varijacija omleta takođe koristi različito začinsko bilje, ali se često dodaju i kiselkasti sastojci poput kisele pavlake ili limunovog soka radi dodatne svežine.
Omlet sa povrćem (fra. Omelette aux Légumes)
Ovaj omlet se priprema sa seckanim svežim povrćem, kao što su paprike, paradajz, luk, šargarepa ili špargla. Povrće se prethodno proprži ili blanšira, pre nego što se doda umućenim jajima.
Omlet sa morskim plodovima (fra. Omelette aux Fruits de Mer)
Ova luksuzna varijacija omleta sadrži različite morske plodove kao što su kozice, dagnje ili lignje. Morski plodovi se obično kratko proprže pre nego što se stave u omlet.
Omlet sa mekim žumancem (fra. Omelette Baveuse)
Ovaj omlet se peče tako da je žumance još uvek tečno i kremasto, što daje jelu posebno sočan karakter.
Ovo su samo neki od primera varijacija omleta koje se mogu naći u francuskoj kuhinji. Svaka regija i kulinarska tradicija može dodati svoje jedinstvene sastojke i tehnike pripreme, čineći omlet raznovrsnim i ukusnim jelom.
Francuska kuhinja nudi mnoge druge varijacije omleta, a ovde su još neki primeri:
Omlet sa tartufima (fra. Omelette aux Truffes)
Ovo je luksuzna varijacija omleta koja uključuje tanko narezane crne ili bele tartufe, koji se često smatraju delikatesom. Omlet sa tartufima je izuzetno bogat i pun složenih aroma.
Provensalski omlet (fra. Omelette Provençale)
Provensalski omlet je inspirisan kuhinjom regije Provansa i sadrži sastojke kao što su paradajz, crne masline, kapar i začinsko bilje poput majčine dušice i ruzmarina.
Baskijski omlet (fra. Omelette Basquaise)
Ovaj omlet potiče iz Baskijske kuhinje i obično uključuje paradajz, crvene paprike, luk, beli luk i ponekad čili papričice za pikantan ukus.
Šumski omlet (fra. Omelette Forestière)
Ovaj omlet je obogaćen šumskim pečurkama, poput vrganja ili tartufa, koji dodaju dubok i zemljani ukus jelu.
Omlet sa šunkom (fra. Omelette au Jambon)
Ovo je jednostavna varijacija omleta koja uključuje seckanu šunku kao osnovni sastojak, zajedno sa sirom ili drugim dodacima po želji.
Omlet sa lososom (fra. Omelette au Saumon)
Ovaj omlet je obogaćen komadima dimljenog lososa ili svežeg lososa, a često se servira sa kiselom pavlakom i seckanim peršunom.
Ove varijacije omleta reflektuju raznolikost francuske kuhinje i različite regionalne uticaje. Francuski kuvari često eksperimentišu sa sastojcima i začinima, kako bi stvorili nove i ukusne verzije ovog omiljenog jela.
Postoje različite manifestacije i takmičenja u pripremi omleta širom sveta. Ova takmičenja obično okupljaju kuvare i ljubitelje hrane koji se takmiče u pripremi najboljeg omleta.
Evo nekoliko poznatih takvih takmičenja:
Svetsko prvenstvo u pripremi omleta (World Omelette Championship)
Ovo je međunarodno takmičenje u pripremi omleta koje se održava u različitim zemljama širom sveta. Takmičari se takmiče u raznim kategorijama omleta, uključujući klasične, eksperimentalne i tradicionalne varijacije.
Nacionalno prvenstvo u pripremi omleta: (National Omelette Championship)
Ovakva takmičenja često se održavaju u mnogim zemljama, posebno u Francuskoj, gde je omlet posebno cenjen. Takmičari se takmiče u pripremi omleta sa različitim sastojcima i stilovima.
Takmičenje u pripremi omleta (Omelette Cook-Off)
Ovo su često manja lokalna takmičenja koja okupljaju kuvare iz zajednice ili restorana koji se nadmeću u pripremi omleta. Publika često ima priliku da degustira omlete i glasa za svog favorita.
Festivali omleta (Omlete Festivals)
Neki gradovi ili regije organizuju godišnje festivale posvećene omletima. Na ovim festivalima možete pronaći različite varijacije omleta pripremljene od strane lokalnih restorana i kuvara uz razne događaje i aktivnosti za posetioce.
Trke u pripremi omleta (Omlet Relay Races)
Ovo su zabavna takmičenja u kojima timovi takmičara pripremaju omlete u što bržem vremenu. Svaki član tima obavlja određeni korak u pripremi omleta, a cilj je da se omlet što brže i ukusnije pripremi.
Takmičenja u pripremi omleta često promovišu kreativnost u kuhinji i omogućavaju kuvarima da pokažu svoje veštine i strast prema hrani. Osim toga, ona pružaju priliku publici da uživa u raznim ukusima i kombinacijama koje omleti mogu ponuditi.
Naišli smo na informaciju kako je navodno najveći omlet na svetu pripremljen u Monià, Katalonija-Španija 11. oktobra 2009. godine. Priprema ovog ogromnog omleta dešavala se na manifestaciji “Festa del Tortell de Monià”. Ovaj omlet je bio deo godišnjeg festivala Tortel de monià, što je vrsta lokalnog kolača i predstavljao je impresivno dostignuće u svetu kulinarstva.
Kako se navodi ovaj omlet je bio ogroman, sadržao je oko 40.000 jaja, a bio je težak preko 4 tone. Da bi se pripremio, koristilo se veliko prilagođeno jelo i poseban uređaj za mešanje. Ovo takmičenje i rekord, bilo je deo lokalnog kulturnog događaja i okupilo je mnoge ljude iz zajednice. U istraživanju smo naišli i na informaciju u kojoj se navodi da je u gradu Jokohama u Japanu marta 1994. godine pipremljen omlet od čak 160.000 jaja.
Nakon što je omlet pripremljen, poslužen je prisutnim posetiocima koji su mogli da uživaju u ukusu ovog veličanstvenog omleta. Ovo je samo jedan od mnogih primera kada se pripremaju veliki omleti kao deo zabavnih događaja ili festivala širom sveta.
Omleti su popularni širom sveta i mogu se naći u mnogim zemljama. Ovo je univerzalno jelo koje se prilagođava lokalnim ukusima i sastojcima!
Evo nekoliko zemalja u kojima su omleti popularni:
Francuska
Francuska je domaćin klasičnog recepta za omlet, a francuska kuhinja je poznata po raznim varijacijama ovog jela.
Španija
U Španiji su omleti poznati kao “Tortilla espanola” i obično se pripremaju sa krompirom i lukom. Ovo je jedno od najpopularnijih španskih jela.
Italija
U Italiji se često priprema omlet sa svežim začinskim biljem i povrćem. Poznat je kao “Frittata.”
Sjedinjene Američke Države
Omleti su izuzetno popularni u SAD-u i često se poslužuju za doručak. Klasični američki omlet često uključuje sir, šunku, povrće i druge sastojke po izboru.
Meksiko
U Meksiku se pripremaju razne varijacije omleta, a često se dodaju začini i ljuta paprika kako bi se dobila pikantna nota.
Indija
U indijskoj kuhinji postoje slična jela poput “Omeleta” koja se pripremaju sa začinima i često se serviraju sa hlebom ili Naanom.
Kina
U Kini se takođe pripremaju omleti, često sa povrćem i začinima karakterističnim za kinesku kuhinju.
Japan
U Japanu postoji jelo poznato kao “Tamago-yaki,” što je omlet pripremljen u specifičnom japanskom stilu.
Osim ovih zemalja, omleti su popularni širom sveta i prilagođeni lokalnim preferencijama i sastojcima. Ovo jednostavno jelo može biti veoma raznoliko i zadovoljavati širok spektar ukusa.
Najskuplji omlet na svetu
Najskuplji omlet na svetu proizveden je u restoranu “Norma” u Njujorku-SAD i zove se “Zillion Dollar Lobster Frittata” (Omlet od jaja sa bogatim kavijarom). Ovaj omlet je postao poznat zbog svoje visoke cene i luksuznih sastojaka. Cena ovog omleta je bila 1.000 dolara po porciji kada je prvi put predstavljen, a kasnije je cena porcije povećana na neverovatnih 1.000.000 dolara.
Zašto je ovaj omlet toliko skup? Razlog je u sastojcima. Osim običnih sastojaka kao što su jaja i kisela pavlaka, ovaj omlet je obogaćen bogatim kavijarom (koji sam po sebi može biti izuzetno skup), kao i sa laganim komadima Homara. Takođe, ovaj omlet je posut listićima zlatnih listića, što dodatno povećava njegovu cenu i luksuzni faktor.
Vredno je napomenuti da je “Zillion Dollar Lobster Frittata” više marketinški trik i atrakcija, nego obrok koji se redovno naručuje. Veoma malo ljudi može sebi priuštiti ovu neverojatno skupu poslasticu, a restoran “Norma” ga često koristi kao marketinški alat za privlačenje pažnje i stvaranje Buzz-a u restoranskom svetu.
Svet kulinarske kreativnosti je bezgraničan pa možete pronaći mnoge neobične i ekscentrične varijacije omleta širom sveta!
Evo nekoliko primera izuzetno neobičnih omleta:
Omlet sa insektima
U nekim kulturama, posebno u Aziji, omleti se pripremaju sa insektima kao što su skakavci, svilene gusenice ili mravi. Insekti se prže ili dodaju u omlet, pružajući dodatnu hrskavost i proteine.
Slatki omlet
Osim tradicionalnih slanih omleta, postoje i slatke varijacije omleta koje se pripremaju sa dodacima kao što su čokolada, voće, vanila ili šećer u prahu. Ovakvi omleti često se poslužuju kao desert.
Omlet u sendviču
Umesto da se omlet priprema uobičajenim načinom i onda slaže u sendvič, ovaj omlet se priprema unutar kriške hleba. Jaja se razbiju direktno na krišku hleba koja se prži kao klasičan omlet.
Omlet od sladoleda
Ovo je ekscentrična verzija omleta koja se priprema sa sladoledom umesto jaja i drugim sastojcima. Sladoled se preklapa i posipa voćem, čokoladom ili drugim poslasticama.
Omlet od banane
Ovaj omlet je slatka varijacija u kojoj se jaja mešaju mikserom sa bananama i cimetom, a zatim prže. Poslužuje se obično sa medom i orašastim plodovima.
Omlet od avokada
Umesto da se avokado dodaje u omlet, ovaj omlet se priprema u unutrašnjosti avokada. Jaja se sipaju u iskopanu jamu avokada i peku zajedno.
Omlet od kiselog kupusa
U nekim azijskim kuhinjama, omleti se pripremaju sa kiselim kupusom i drugim povrćem, dajući im pikantan ukus.
Ove neobične varijacije omleta, često su eksperimenti ili lokalni specijaliteti koji privlače one koji žele probati nešto drugačije u svetu kulinarske zabave.
Ako i vi volite Omlet i imate neki svoj specijalan i neobičan recept za njegovu pripremu, pošaljite nam ga na naš email: office@pizzeriagiovanni.rs
fotografije: Pexels